Blaty drewniane – zalety i wady

Drewno kojarzy się nam przede wszystkim z dobrym materiałem do wykonania mebli do domu i do ogrodu, z panelami podłogowymi, z dekoracjami, czy z tarasami. Jest to materiał bardzo elegancki i stylowy, a rodzajów drewna jest pełno, więc kolor można łatwo dopasować do wnętrza.

Blaty drewniane są eleganckie

blaty kuchenne drewniane Jednak jak wiadomo drewno i woda się nie lubią, a poza tym łatwo o zarysowania na jego powierzchni. Modne blaty kuchenne drewniane w Warszawie wydają się być zatem czymś dziwnym. Drewno w kuchni? Na szafki się nadaje, ale na blaty? Przecież zaraz się zniszczą! A jednak technika poszła do przodu, w kraju są dostępne egzotyczne gatunki drewna, które sprawią, ze blaty kuchenne wykonane z drewna nie powinny nikogo dziwić. Warto zastanowić się nad tym, jakie zalety i wady będą mieć takie blaty. Zacznijmy od korzyści. Z pewnością drewno jest materiałem przyjemnym w dotyku. Jest ciepłe, w przeciwieństwie do kamienia czy metalu. Do tego też drewno wygląda atrakcyjnie, można je ładnie spasować z szafkami kuchennymi. Pasować będzie nie tylko do drewnianych mebli, ale także do gładkich powierzchni laminamu, metalu i szkła. Najbardziej polecane są gatunki to mahoń, teak, czy palisander, ponieważ są to gatunki rosnące w gorącej i wilgotnej strefie klimatycznej, więc posiadają naturalną odporność na czynniki zewnętrzne oddziałujące na nie w kuchni.

blaty kuchenne drewniane Drewno jest łatwe w obróbce, więc bez problemu można dociąć takie kawałki, które będą pasowały do zlewozmywaka, szafek czy na lodówkę. Dużą zaletą blatów z drewna jest fakt, iż możemy je poddawać renowacji i to samodzielnie. Trzeba usunąć wierzchnią, zniszczoną warstwę za pomocą elektrycznej szlifierki, a następnie ponownie zakonserwować i polakierować drewno. Kilka chwil i blat będzie wyglądał jak nowy. Dobrze czyszczony blat z pewnością będzie dobrze się prezentował przez długie lata. Drewno ma jednak swoje wady. Jest to materiał palny i taki, który pod wpływem wysokiej temperatury, na przykład gorącej patelni, może się odbarwia i niszczyć. Trzeba pamiętać, żeby po gotowaniu naczynia pozostawiać na kuchence lub wrzucać do zlewu, jak również nie używać w kuchni ognia, zapalniczek. Na drewna widać także rysy i nacięcia, więc trzeba uważać na przypadkowe omsknięcia noża. W rysy może się wdawać wilgoć i wtedy drewno będzie niszczeć.

Zatem wybierając atrakcyjne blaty drewniane powinniśmy mieć na uwadze ich pielęgnację, dzięki czemu będą nam długo służyły bez uszczerbku na wyglądzie. Wystarczy olejowanie czy odpowiednie środki myjące a drewno na pewno będzie odpowiednio zabezpieczone.