W budynku, w którym pomieszczenia wynajmowane są na biura, na każdym piętrze powinno znajdować się pomieszczenie socjalne. W nim pracownicy będą mogli podczas przerw spokojnie zjeść śniadanie czy obiad. Takie pomieszczenie musi być więc wyposażone w meble kuchenne – gdyż właściwie pełni funkcję kuchni.
Meble kuchenne od różnych producentów
Niestety najczęstszym problemem jest to, że zazwyczaj ma ono niezwykle mały metraż. Przez to zbyt duża ilość mebli, które mogłyby być przydatne, przytłoczy wnętrze. Dlatego właściciel powinien zadbać o to, aby tak wyposażyć kuchnię, by przebywanie w niej nie wiązało się z poczuciem przytłoczenia, ale przy tym pomieszczenie powinno zostać funkcjonalne. Nie chodzi bowiem o to, abyśmy teraz pozbyli się wszystkich mebli, byle zrobić w środku więcej przestrzeni. Ta droga jest błędna. Warto za to rozejrzeć się w ofertach producentów, którzy proponują nowoczesne meble kuchenne na wymiar w Poznaniu. Dzięki temu nie będziemy musieli wybierać spośród mebli o standardowych rozmiarach, które wprawdzie są estetyczne, ale nadają się do większych kuchni. My możemy sami ustalić wysokość mebli oraz szerokość blatów, co pozwala na odpowiednie zagospodarowanie dostępnej przestrzeni. Przed złożeniem zamówienia, powinniśmy dobrze zastanowić się nad tym, jakie meble będą nam potrzebne. Z pewnością konieczna będzie szafka pod zlew.
Za otwieranymi skrzydłami znajdzie się kosz na śmieci, jak to tradycyjnie bywa w polskich gospodarstwach. Wiedząc, jaki zlew zamontujemy, możemy wybrać szafkę pod jego wymiary – jeśli więc zdecydujemy się na mały jednokomorowy zlew, nie ma potrzeby, aby szafka była większa. Oczywiście konieczna będzie suszarka na naczynia, jednak ona nie musi stać na blacie – zawieszając suszarkę na ścianie, zaoszczędzimy dużo miejsca. Przyda się natomiast jedna szafka przeznaczona na herbaty, kawy, cukier czy inne rzeczy należące do pracowników. Jeżeli mamy naczynia firmowe, również będziemy mogli je tam trzymać. Na tej szafce można postawić małą lodówkę – to dobry sposób na funkcjonalne zagospodarowanie przestrzeni. Jeszcze musimy pamiętać o miejscu na czajnik – być może przyda się jeszcze jedna szafka lub też możemy wykorzystać parapet, jeżeli jest on wystarczająco szeroki.
Zostanie wystarczająco dużo miejsca na stół oraz kilka krzeseł. Dzięki temu zapewnimy swoim pracownikom dość komfortowe warunki do spożywania posiłków. Nawet w przypadku małych pomieszczeń, jak widać, można stworzyć wygodne miejsce, dobrze zaaranżowane, chociaż oczywiście przy dużych wnętrzach mamy o wiele więcej atrakcyjnych możliwości projektowania.