Jak wybrać dobry nóż?

W każdej kuchni można znaleźć przynajmniej kilka noży o różnej długości i szerokości ostrza. Dzięki nim można obrać owoce, pokroić warzywa, czy filetować mięso. Jednak wybór odpowiedniego noża nie jest prosty. W supermarketach można kupić noże nawet za kilka złotych, natomiast w sklepach ze specjalistycznym sprzętem gastronomicznym są noże kosztujące i kilkaset złotych.

Ostry i poręczny nóż

nóż fiskarsCzym się one różnią? Czym się kierować przy zakupie? Na pewno dobrą inwestycją będzie polecany nóż Fiskars. To znana marka oferująca produkty znakomitej jakości. Są one używane nie tylko przez klientów indywidualnych w domach, ale także przez profesjonalnych kucharzy w restauracjach. Zawsze warto jest inwestować w markowe produkty, bo mają one zazwyczaj większą trwałość i dłuższą gwarancję niż niemarkowe towary. Dobry nóż musi być przede wszystkim ostry. Inaczej źle będzie się nim kroiło. Zamiast gładkiego, równego cięcia na pomidorze tylko go zgnieciemy, a puszyste bułki stracą swoją formę, jeśli będziemy musieli mocno je naciskać, by przekroić je tępym nożem. Ostrze powinno być dobrze wyprofilowane i cienkie, ale wytrzymałe. Ostrza robi się najczęściej ze stali nierdzewnej.

nóż fiskarsTo dobry materiał, ponieważ jest bardzo wytrzymały, można go bez problemu ostrzyć, a także myć w zmywarce. Takie noże są bardzo uniwersalne. Są też zwolennicy noży ceramicznych. Są one twardsze niż ze stalowe, ale mniej giętkie, więc nie nadają się np. do filetowania. Bywają także bardziej kruche, więc mogą się złamać. Do wyboru są noże uniwersalne oraz dedykowane. Te pierwsze mają proste ostrze o średniej długości. Można nimi kroić, siekać, czy obierać. Czasem jednak przydają się noże specjalne. Nóż do sera posiada otworki w ostrzu, dzięki czemu ser nie przylepia się do noża. Małe i giętkie nożyki sprawdzają się przy wycinaniu szypułek z owoców, czy w wykrawaniu fantazyjnych kształtów z warzyw. Są także specjalne noże do chleba, noże do filetowania, czy noże szefa kuchni o bardzo szerokim ostrzu. Podczas wybierania noża kuchennego warto zwracac uwagę także na rękojeść noża (czy dobrze leży w dłoni, jest antypoślizgowa, dobrze wyprofilowana), czy też na oznaczenia (czy można myć nóż w zmywarce, jak się go ostrzy, jak konserwuje).

Dobry nóż powinien być ostry, dobrze ciąć, być trwały i dobrze wyprofilowany. Warto inwestować w markowe noże od znanych producentów, które mają dłużą gwarancję i będą niezawodne. Dobrze jest także kupić praktyczny stojak na noże, który ułatwi ich przechowywanie i sprawi, że zawsze będą one pod ręką.